Category Archives: *daily life*

Yeaaa!!!!!

Standard

Hoyeahhh!!!!

Pada hari ini, 27/02/2012, di petang suam2 kuku, anak ummi, Irdina Nazihah ni, for the first time dah boleh meniarap!!!

Ummi n abah nyeww ni so la the very mery excited.semangat bersorak bg support..irdina lg semangat la kona badan.hee.pandai anak ummi ni.dia nak tunjuk jugak kat abahnyeww dia da bleh meniarap seblum abah balik kl.hee

Sayangnya x sempat nak snap gambar dia. Tu la, seronok sangat bersorak sampai kamera x sempat nk amek.tsk..tskk..lepas ni kamera mesti sentiasa di tangan la.haha

X sabaq menunggu hari esok.seronoknya dapat tengok perkembangan anak depan mata.ahaaa..nak sambung unpaid leave sampai setahun bole x?heee

Advertisements

only for her

Standard

hola2…

seperti selalu, banyak yang aku nak ceritakan tapi mood dan masa nak menulis yillekkk..haha.

currently sibuk sikit menjaga my kiut miut doter. sanggup aku sacrifice 2 bulan gaji  amek unpaid leave semata2 untuk anakanda tersayang. oh, sungguh x sanggup rasanya nak hantar irdina ke nursery lagi sebab rasa macam kecik sangat. nnti da 5 ke 6 bulan baru ready nak lepaskan dia ke nursery. itupun nak kena survey betul2. abah irdina kata x kesah la berapa pon harga asalkn nursery tu certified dan pengasuhnya terlatih. FYI, abah irdina is more concern & cautious than me. bukan ummi irdina ni x concern & cautious tapi abah dia yg lebih because he really love his princess. ya la kan, risau jugak kalu apa2 jadi kt anak kita.ingat senang ke nak mengandung, menghadapi morning sickness yg horrible dan beranak.lepastu, org lain sesuka hati ja wat anak kita macam2.hukhuk

as of now, merasa la aku tugas seorang fulltime housewife.haha.fulltime la sangat.rumah x sempat jugak nak dikemas sepenuhnya.sekarang irdina tidoq x la lama sgt. pastu bangun nak main2.pastu nenen2 tidoq…tidoq pulak nak kna henjut buainya sentiasa.kalu tinggal, kompem dia terjaga.nak beli spring bermotor tu mau bangkrap abah.haha.dah la ummi baru pau babybjorn minggu lepas.adeh..solutionnya, ummi la henjut irdina sampai lebam.hakhak..

kenapa ummi pau abah babybjorn??sebabbbb senang nak bawak irdina pi holiday.heee.walaupon mahal tapi sangat berbaloi okeee..hari tu dah nak oder kat mommy amalini. murah dari kedai tapi bajet xdak lagi time tu. terpaksa la rilek dlu.hukhuk.kalu x mesti lagi sep. irdina pon sangat suka duduk dlm bjorn.nampak sgt selesa..kalu camtu bule la kita p korea kan.hekhek.x sempat lg nak snap gmbar irdina dlm bjorn.sangat orennnnn okee..mula nak amek pink tapi bila pikir2 balek mana tau adeknya nnti lelaki **awalnya berangan.haha** mcm x seswai plak.so, amek la oren.universal la kan?heee

oke lah.apa lagi aku nak merapu yaa??oh ya, hujung minggu tadi sempat lepak rumah aunty doory, yani & pikah kt tmn melati. thanks to my petomsss for the souvenir from korea. 🙂 ada rezki nnti aku pulak nak pi korea.sape nak ikot lagii??hehe.

daaadaaaa for now. 😛

 

Soping2

Standard

Hari ni x plan pun nak p soping.bajet nak lepak2 di rumah saja tapi tetiba abah irdina ajak keluar. Nak pi cari kemeja kerja katanya. So, kelam kabut la siap tantek2…irdina da memang tantek, so angkut cenggitu saja.haha.

Nak dipendekkan cerita ** sebab aku malas nak tulis panjang2**, bukan abah irdina yang soping..ummi dia nih haa yg dapat soping.heheh. tu pon selai baju saja sebab irdina da stat wat persngai.hukhuk.jeles la tu sbb ummi x blikan dia barang. Nak wat cmna, mainan kat jj perda ni x banyak choice n x bes. Tunggu hari khamis nih pulak yaa..otw nak blik umah tokmi, kita singgah manjaku.ummi belikan ulat bulu kt irdina tawww…

image

image

Abah kata selamat duit abah sebab ummi dapat soping skit saja.pandai mereka buat pakatan nak kenakan ummi.ceitttt

Sekian saja aktibiti ummi dan irdina hari ni. Bes la ada tablet abah ni.sambil guling2 teman irdina tdoq pun ummi leh update.nak juge tablet bole x abah??? Heeee

E-day

Standard

It’s  not  my  E-day story.haha..

Semenjak dua menjak ni mcm ramai betui org nk kawen la, nak betunang la, nak menikah la dll..lebih2 lagi cuti sempena raya cina kan panjang.hee.** aku da lepas da.da ada anak punnn..hakhak**

So, todei adalah my sis in law E-day..

Congrats Kak farah!!!
Semoga berkekalan hingga ke jinjang pelamin.
I’m happy  for  her.

Irdina pon seronok juge.**actually ummi irdina** sebabnya seronok nak bg irdina pkai skirt yg ummi belikan.hee.comelnya anak ummi nih…

image

image

image

Selesai majlis terus kena tukaq baju sbb irdina da rimas.apo la sayang ummi nih.

image

Sekarang irdina mau tidur pule..hee. selamat siang semua…

Oh ya, x lupa juga pada opismet aku, Ida, yg bertunang pada hari ini juge..

Selamat bertunang Ida!!

…anak saya…

Standard

oh, lamanya x menaip di sini.

asek tepek2 gambaq saja. maklum la, pinjam tablet hubby maleh nak update panjang2. kalu nak update dari opis, keja pulak yang bersepah2.haiyoh2. arini sementara mail server problem, ada jugak masa terluang.hakhak

makin hari aku makin rindu kat irdina. **kompem la kan sebab anak sendri.isk3** seronok rasanya bila balik umah, ada irdina. main2 sembang2 bg tidoq pastu kacu2 dia time tengah tidoq. kompem macam2 aksi dia buat.heee.ummi sukaaa!!!irdina comel sekali!!!

semalam irdina dah cukup 3 bulan. so bawak pi klinik untuk dicucuk. cucuk kali ni lebey kurang mcm cucuk 2 bulan n akan ada demam sikit. alhamdulillah masa cucuk 2 bulan dulu irdina x demam sgt pon. badan cuma panas2 gitu2 saja. thank you to my magic milk yang membuatkan irdina sehat!!hee..hari ni pon badan irdina da stat panas. dah la nak travel balik tg piandang. jauh tuuu!!! syiannn sayang ummi nih. harap2 irdina sehat2 saja. hari jumaat nih ummi pulak balek yaa..

oh, rindunya kat irdina!!!huuu…

dah makin besar ni, makin banyak menda irdina dah pandai. pandai minum syusyu ummi **ni memang dah lama pandai.haha**. pandai nak besembang bila kita sembang2 ngan dia. pandai main ngan mr tiger & mr mumu.pandai gelak mengekek2 **betapa gembiranya aku dengaq dia gelak sampai rasa terharu nak nanges!!**dan pandai nak baca buku!!ya la, irdina nak jadi dokter kan nantiiii..hee.so, ummi nak buat irdina’s whishlist utk bulan nih.

Irdina’s whishlist:

1. playgym

2. cloth book

3. baby bjorn carrierr **utk jalan2 trip ke langkawi nanti.hoyeahh!!**

4. lot’s of toys!!!!!

5. …… apa lagi eh??

ahaaa, nanti ummi pikiaq lagi. banyak sangat ummi plan nak beli smpai lupa dah kebanyakannya.

sayang anak ummi nih!!!

ummi’s dilemma

Standard

as a new working mother, i think most of us have these dilemma:

1. baby xmo minum EBM dlm botol

**phewww..sangat susah nak mengajar irdina minum my milk dlm botol. i use avent bottle.mungkin dia rasa puting silikon avent tu keras n susah nak sedut.huuu..mak aku kata try la tukar guna puting getah.lembut skit..so, i do some surfing n jumpa la NUK latex teat. me n hubby decided to try since it have a unique shape.nasib baik senang nak cari brand NUK nih.kt guardian bersepah.hehe.alhamdulillah, irdina seems to like it..senang2 saja dia habihkan 3oz tanpa termuak balik..so, avent kena simpan dulu.tunggu dia besaq skit baru leh try bg.haiyoh2..**

2. baby susah nak tidur lena

**solution yg paling mudah adalah beli buaian.this is the last choice yg kami akan amek tapi nampaknya macam terpaksa beli jugak.

why?

sebab irdina sangat susah nak tidoq lena di siang hari.jenuh la ummi dia nih goyang2 atas betis, hayun2 sambil bawak pusing tawaf satu rumah baru dia mau lena.tu pun sat saja.kalu letak dlm rocker yg kna njut2 manual tu bleh la tahan stgh jam.huuu..hari tu dah suggest kt abah irdina untuk bli bouncer fisher price since we have 2 RM 50 baucer kat mom’s care tapi abah dia x sempat nk p bli.oh, sungguh kuciwa.kalu belikan tu, maybe irdina leh tdoq lena skit..biaq bouncer tu goyang2 sendri.ummi pon leh wat bnyk kija.huu..ni nak tinggai pun susah.memang kena duduk dekat dia 24 jam.huu.apa pun, ummi will discuss further ngn abah.tapi nampak gaya abah nk blikan jugak buai.haiyoh…susah la nak usung buai ke sana sini.huu**

owh, i wish i could have this one for irdina..**will pujuk her abah to tong2 wit ummi to buy this instead of buaian.**

jalan2 with irdina :P

Standard

halooo…

finally she’s sleeping.buleh la ummi update blog skit.hee.so, this is the 2nd week ummi jaga irdina seorang diri tanpa bantuan tokmi or opah.1st week is quite a though week.tambah2 masa 1st n 2nd day sementara irdina nak seswaikan diri dengan environment sini.phewww..tahap kesabaran ummi menjaga irdina teruji.alhamdulillah, now i know how to tackle my daughter.heee..dah boleh baca perangai dia n dah boleh pujuk dia.abah juga sangat helpful.he helps ummi a lot untuk menjaga irdina.walopon penat pi kija, dah la hari2 turun site, malam2 tetap tolong ummi utk tidurkan irdina. **terima kasih ya Allah kerna telah mengurniakan kepadaku seoang suami yang sangat penyayang**

5 hari terperuk dalam rumah, weekend la masa nak berjalan2.hoho.asalnya plan nak bwk irdina dlm baby carrier, tapi bila testing kat umah rasa cm x seswai.so, trus blikan dia sroller idaman ummi.haha.got her SCR6 wit 3 tayar.hee.sukanya ummi!!

hari sabtu kami follow abah irdina turun site kt wangsa maju, pastu trus p carrefour sana…irdina sgt suka duk dlm stroller baru dia.sepanjang dlm carrefour dia x tdoq pon.mata duk celik tgk sana sini pastu wat gaya nak sembang2 ngn ummi n abah smbil gelak2.hehe.x sempat nk snap gmbaq.hukhuk

hari ahad pule kami pusing2 bangi n alamanda. masa lunch kt wong solo, irdina sedap ja tidoq sbb dlm keta ummi da umpan dia nenen smpai dia terlena.hoho.tapi kt alamanda dia da wat perangai.haiyoh2.sempat jugak ummi soping blouse trudy & teddy kt irdina sbb ada sale 50%.sejak mengandungkn irdina lg aku sgt suka bju2 trudy&teddy nih.hee.abah kata dpt bonus nih leh pi bli lg.ummi suka!!!!

oleh sebab x puas ronda2 alamanda, hari isnin aku ajk hubby pi lagi.mulanya nk p IPC tp hubby kata  tunggu gaji dlu bru leh p soping guna baucer kt mom’s care,sambil2 tu len jln2 kt ikea.nasib baik irdina x wat perangai sangat.bleh ummi jln lamo2.sempat gk la blikan irdina mothercare sleepsuit **20% less** n her 1st toy kt toys’r’us.seriously ummi don’t mind spending hundreds to buy things for her asalkan ummi puas hati.hehe.

sleeping very nyenyak atas ummi

close up

drebar kami.heheh

“saya x reti nak hai2 lg la ummi”. 😀

abah holding her daughter sementara ummi habihkan prosperity beger

sleeping in her stroller after mengamuk depan carrefour alamanda.haha.kna dukung dodoi2 sambil jln bru mau tdoq.

okeh, sampai sini dulu.ada kesempatan nnti ummi irdina apdet lg.hee.daa~