entering 2nd trimester

Standard

my math skill is becoming worst.

boleh x aku igt pregnancy aku dah 4 bulan padahal baru ja 3 bulan lebih??haha..ni suma gara2 math skill yang dah makin teruk. i tot 12 minggu hr tu adalah 4 bulan tapi baru semalam tiba2 aku sedar yang 12 minggu tu sebenarnya baru 3 bulan!! okeee…sangat terukk!!!

hubby da ajak pi bli buku math UPSR sbb aku kena develop balik math aku. dia akan jadi cekgu yang akan cek suma latihan tu betul ka dak.pastu bru leh wat yang PMR pnya. then, bila PMR pnya math da oke bru pi ke SPM. hubby kata sangat teruk untuk baby kalu aku x start wat math dari sekarang kerana takut akan efek perkembangan otak baby.

aku ada baca satu artikel menarik  tentang mcm mana anak2 org yahudi bijak2 belaka.salah satu caranya ialah ibu2 yahudi ni banyak wat latihan matematik untuk develop perkembangan otak baby mereka dari mereka mula mengandung. so, we decide to try that method. banyak jugak la good method yang kita boleh ikut. artikel2 tu banyak kat website. try ja google kompem jumpa.hehe

oke.sedar x sedar, skrg da 13 minggu. maknanya da masuk 2nd trimester!!!dari all-day sickness da tuka jadi morning sickness sebab skrg pagi2 ja rasa nak muntah. alhamdulillah loya da ilang. angin kus kus ada sket2 n masih x lalu makan. dokte kata salu sampai 14 minggu ja pastu ilang la..hari2 kena telan obat. bukan obat apa pon. supplement untuk ibu mengandung jaaa..

dulu masa awl2 just makan asid folic n ubat angin sbb bdn aku cepat sangat masuk angin. bila da stat wat antenatal checkup, dokte suh berhenti makan asid folic n bagi obimin. oleh sebab aku x minum susu lagi sebab x leh masuk.nanti muntah balek.huhu.pastu dokter bagi obical, kalsium untuk ganti susu yg aku xleh minum lagi tuu.ubatnya bapak la besar. berapa kali tesekat kat tekak haaa…

hari2 seblum tidoq musti makan walopon kadang2 aku rasa sangat malas nak telan. pil obimin tu comey sbb kale pink. sebbek yg tu senang telan sbb lincin.hehe…sekrang aku tengah pikir2 nak bli supplement lain yang bagus untuk perkembangan baby. ada kata minyak ikan.hummm..kne google lebey2 lagi. tapi ada kata da makan obimin tu pon cukop. tapi obimin tadak minyak ikan. aku pon bukan salu makan ikan, so, nak bli minyak ikan jugak.heee…hmm, next month appointment ngn dokter ibu tnya ya baby.hee

oh yaa, memang rezeki baby skrg sbb my housing loan da approved.alhamdulillah!! so baby, kita xyah riso2 nak kena pindah!! pasni kita jadi orang SK.heee…memang betul la orang kata kalu mengandung tu rezeki anak ada saja… i’m blessed and hope for the best for our baby..

p/s: i’m happy today!!

Advertisements

4 responses »

  1. bestnya nad, seronok baca ur experience, sangat sweet.. to anak ibu nad, membesar dengan sihat dan jangan nakal2, ti bila da kua, aunty azie belanja,hee..

  2. @azie: thanks aunty azie. nanti ibu bawak jumpa aunty kita pow dia banyak2..heeee

    @dayah: alhamdulillah. skrg sewa. tunggu proses tuka title je lagi. 😛

    @dooryrichi: hahahah..ni pon da bape juta kali aku nak cakap kat ko.. CEPAT2 KAWEN PASTU WAT ANAK TRUSSSS!!! 🙂

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s